ANT TEXTILE ÜRETİM TESİSİ
Ant Textile, Türkiye’nin ekonomik olarak merkezi olan istanbul iline komşu, Avrupa’ya açılan kapısı olan Edirne ilinin Keşan ilçesinde bulunan, yaklaşık 1500 kişilik istihdam sağlayacak üretim tesisidir. Ant Textile projesi içerisinde bulunan üretim birimi, idari birim ve peyzaj birimleri ihtiyaçların yapısal karşılığını sağlama odaklı olmakla birlikte kurgusal estetik kaygılarına cevap veren sürdürülebilir bir tasarıma sahiptir.
Tasarım konsept aşamasında tekstilin ana unsuru olan ‘kumaş’a fikirsel atıfta bulunmaktadır. Üretim birimi, idari birim ve peyzaj birimi olan üç ana unsur tek masif bir kütle içerisinde toplanarak tasarımsal bütünlük sağlanmaktadır.
Cephe tasarımında sade ve keskin malzeme seçimleri, fikirsel atıf ve kullanıcı bilinçaltı yönelimi sağlanmaktadır. Yapılan kumaş dalgası atıfı Cretox cephe kaplaması ile sağlanmış, cephenin güçlü masif dili imalathane kısmında Wmzinc cepheler ile tamamlanmaktadır. Ayrıca tüm yapının cephesinde güneş ışığından maxsimum fayda sağlamak için cam cephe sistemleri ile bütünsel bir yaklaşım izlenmiştir.
İdari yapı bloğu 3 temel birim üzerinde kurgulanmıştır. İdari yapı birincil kütlesi olan güneydoğu cephesi bloğu yemekhane ve showroom alanlarını içermektedir. Bu yapı bloğu insan yoğunluğunun az, metrekare alanının fazla olduğu hacimlerden oluşmaktadır. Burada temel amacımız güneş ışığından fazlaca faydalanmak ve yapı bloğunu doğal yollardan ısıtarak enerji tasarrufu sağlamaktadır, fakat bu durumun iç mekandaki mahal yerleşiminde olumsuz sonuç vereceği alanların önünde, güneş ışınını perdelemek adına Cretox’tan çift cider yapılmıştır bunun sonucunda güneş ışığı showroom alanına kontrollü olarak alınmaktadır.
İdari yapı bloğu ikinci kütlesi, güney cephede giriş/karşılama ve yönetim ofislerini barındıran blok olması sebebiile güneş ışığını kontrollü kullanım kuramı ile tasarlanmıştır. Diğer bloklardan geri çekilerek güneş ışınlarının kontrolsüzlüğünü gün içerisinde engellemek adına gölge alanları oluşturmaktadır. En üst kat yönetim katında oluşturulan galeri boşluğu ile ısı sahası alanı yaratılarak kontrollü güneş ışınlarının etkisinden arındırılmış, ısı etkisinden faydalandırılmıştır. Mekanik yöntemler ile bu bloğun kontrolünün sağlanmaması adına yapı içerisinde hem iç bahçeye (kuzey) hemde ön bahçeye (güney) bakan havalandırma kanalları ile yapı mekanik bütünlüğü sağlanmıştır. Ayrıca bu durum yönetim biriminin işlevsel özelliğini arttırmak adına hem dinlenme hem çalışma alanında aynı anda üretim bandını iç bahçeyi ve manzara alanına görsel süreklilik sağlamaktadır.
İdari yapı bloğu üçüncü kütlesi, ofis birimleri (güney batı) insan yoğunluğunun en fazla olduğu yapı bloğu olup temel amacı yapıya ısıtmak değil soğutmak olduğu hacimleri içermektedir. Yapı tasarım aşamasında bu durumun kurgusal çözümü olarak ofis birimlerinin önüne iç bahçe oluşturularak ve iç bahçe alanındaki ağaçlandırmayı yaprak döken ağaçlar seçilerek yapılmıştır. Yaz aylarında yapraklar perde etkisi yaratarak ofis birimlerine güneş ışınları gelmesini engellemekte.kış aylarında ise yapraklarını döken ağaçlar iç bahçe ile oluşan çift cephe alanında ısı sığa etkisi yaratmaktadır. Ayrıca kurgulanan sera etkisi yapısal olarak sıcaklığı içeride muhafaza edip gazların ısınarak yukarı çıkma eğiliminden faydalanarak diğer ofis birimlerini mekanik bir çözüme en az ihtiyaç duyarak iklimlendirmiştir.
Üretim birimi yapının arka cephesinde kurgulanarak, insan yoğunluğunun az olduğu peyzaj aksında tır yollarının maksimum konfor alanı içerisinde çalıştırılmıştır. Üretim birimi çalışacak yoğun insan sebebi ile üretim biriminin doğal iklimlendirme ihtiyacını karşılamak adına tasarıma çatılarda rüzgar yönüne doğru güneş yönüne ters doğrultuda mekanik havalandırma boşlukları ve ışıklıklar açılmıştır. Bu sayede iç mekan temiz hava sirkülasyonu sağlarken güneşin sera etkisinden korunacak sadece aydınlıkdan yararlanacaktır. Doğal iklimlendirme hamlelerine ek olarak, çatıda kullanılan güneş panelleri güneşin geliş açısına doğru konumlandırılarak maximum fayda ile çalışmaktadır, bunlar binanın enerji kullanımının büyük bir kısmını kendi içinde sürdürmesini sağlamaktadır.
Fabrika yapısı çevresinde tasarlanan peyzaj alanı, aktif kullanıcı ve misafirleri yönlendirici unsur olarak kurgulanmıştır. Peyzaj tasarımında ana unsur;yapı oluşumundaki net ve keskin çizgilerin peyzaj tasarımında da bir bütünlük ile devam etmesi ve işlevsel olarak da araç ve yaya yönlendirmesi sağlamasıdır. Arazi kullanım yoğunluğunun az olduğu bölgede oturma öğeleri, aktif kullanıcı ve misafirlerin yaşam konforunu artırmak için kurgulanmıştır. Ayrıca peyzaj içerisinde ikincil ışık yansıması olarak tasarıma dahil edilen yansıma havuzları ile binanın cephe hareketleri desteklenmiştir. Yansıma havuzları; güneş ışığının eğik açı ile birlikte geldiği vakitlerde yapı içerisine doğal ışık kaynağını binaya dahil eder. Yansıma havuzları ve iç bahçe tasarımındaki temel amaç güneş ışınlarını maksimum derecede yapı içerisine dahil etmeyi sağlamaktadır.
Tasarımda elektrikli araç sahipleri için, araçlarının batarya dolumunu yapabilecekleri elektrikli araç şarj ünitesi (eşarj) ihtiyaçlarını karşılamak için istasyonlar entegre edilmiştir, diğer bir yandan peyzaj öğeleri içerisindeki bütünsel destekleyiciler; led şerit, yönlendirici duvarlar ve farklı dokulardaki yer döşemeleri olarak tasarlanmıştır.
Ant Textile binası iç mekanıda ilgi çekici alanlar ile ‘ikonik’ bir yapı olarak kurgulanmıştır. Her metrekare işlevsellik öncelik olmakla birlikte tasarım kaygısı ile tasarlanmıştır...